Ne sudi knjizi po koricama, ni društvenim igrama po pakovanju

Iako smo tako učeni od malena i pokušavamo da se vodimo onom starom izrekom „Poklonu se u zube ne gleda“, moramo priznati da nam je uslovljeni refleks da se mnogo više i iskrenije obradujemo kada vidimo veliko pakovanje. To nam je očigledno u primarnoj prirodi. Isto se dešava kada na poklon dobijemo društvene igre.

Zašto nas toliko privlače velika pakovanja kada je reč o društvenim igrama?

To su svakako još davno  i iskoristile velike marketinške kompanije prilikom plasiranja svojih proizvoda – što veće pakovanje u odnosu na sam proizvod – bolja prodaja i popularizacija istog. Dokazano je da prilikom impulsivne, odnosno afektivne kupovine, ovakvi marketinški trikovi zaista imaju smisla.

Tako je i u svetu društvenih igara! Naravno da to ne znači da sama društvena igra nije kvalitetna ako je u manjem pakovannju! Naprotiv! Ali kompanije su se okrenule takvoj vrsti marketinga zarad povećanja prodaje iz ekonomskih razloga.

Buđenje svesti o zaštiti životne sredine

Tako je već decenijama, ali su se danas društveno odgovorne kompanije okrenule zaštiti životne sredine. Među prvima su Amazon i poznati proizvođač dečijih igara – Hasbro. Zajedničkim snagama su, kako bi sačuvali životnu sredinu i bili više odgovorni, dizajnirali nova – manja pakovanja za igračke i društvene igre.

Ova pakovanja su osmišljena prvenstveno kako bi smanjili otpadni materijal, a sa druge strane, daleko su jednostavnija (svi smo imali prilike da se prilično namučimo dok pokušavamo da otpakujemo vrlo jednostavnu igračku).  Pored svih navedenih benifita, takođe su olakšali i samo slanje pošiljki, a neka pakovanja su redukovana za čak 50% svoje veličine!

Kompanija koja je razumela od samog starta ekonomičnost pakovanja društvene igre

Neke kompanije su od samog početka razumele probleme ove vrste i nepotrebnost velikih pakovanja. I tako su svoje društvene igre od samog starta pakovale u jednostavne kutije razumne veličine. Takav je slučaj i sa višestruko nagrađivanom društvenom igrom Dobble.

dobble-coolplay-drustvene-igre-online-prodaja

Asmodee, proizvođač ove popularne igre percepcije je od samog početka osmislio ambalažu koja je:

  • u skladu sa veličinom proizvoda
  • laka za otvaranje
  • bez nepotrebnog dodatnog otpadnog materijala
  • lako prenosiva i izuzetno podobna za pošiljke

Budućnost ambalaže društvene igre

Nova svest kompanija o održavanju zdrave životne sredine će u skorijoj budućnosti promeniti i percepciju i navike nas kao kupaca i konzumera proizvoda i usluga, gde ćemo suštinski razumeti ono što već znamo – da ne treba da sudimo knjizi po koricama, već da uživamo u samom sadržaju.