Društvena igra Patchwork – zakrpe, dugmići i šivenje?

Probao sam Pačvork (Patchwork) dosta kasnije od većine ljudi jer me, iskreno, tema nije baš zainteresovala. Mislim, ko želi da krpi jorgane osim baka i poslednjeg jorgandžije s Dorćola?

Dobro, priznajem da sam uvek više gajio simpatije prema Jorgandžijama (Atletico Madrid) nego prema skupocenim Galaktikosima, ali to je ipak zbog Simeonea. El Cholo je ipak legenda.

Sa druge strane Patchwork je dizajnirao Uve Rozenberg, legenda u svetu društvenih igara, koji je napravio ovu vanvremensku, genijalnu igru.  

Šta je društvena igra Pačvork?

Patchwork je igra samo za dva igrača, a sastoji se od toga da svaki igrač popunjava svoju tablu prekrivača veličine 9 x 9, komadima zakrpe koji neodoljivo podsećaju na Tetris. Partija traje 30 minuta ili čak i kraće.

Na svom potezu igrači mogu izabrati jedan od tri komada zakrpe za pokrivač koji se nalaze pred njim i dodati ga svom jorganu ukoliko to mogu priuštiti. Svaki komad košta određeni broj dugmića i rezultiraće time da igrač pomera svoj vremenski marker na vremenskoj tabli za igru. Tabla služi kao tajmer za igru, kao i za postizanje šansi za igrače da dobiju više dugmadi, što im omogućava da kupe više komada, što im dalje omogućava da nastave da završavaju svoje jorgane.

Uprkos svojoj jednostavnoj mehanici, Patchwork ima dosta strategije i teži je nego što dizajn njegove kutije ukazuje. Kada stignete do cilja, i ukoliko pobedite, imaćete sjajan osećaj postignuća.

patchwork-pačvork-društvena-igra-za-dva-igrača

Patchwork je deo čuvenog trilinga Patchwork – Jaipur – 7 Wonders Duel.

To su tri najbolje društvene igre za parove, najbolje društvene igre samo za dva igrača.  

Komadi zakrpa su veoma šareni, a različiti oblici vas stavljaju pred teške odluke o postavljanju. Takođe, interesantan je ekonomski sistem sa dugmićima jer dok je potrebno kupiti nove zakrpe, od kojih će neki sami generisati dugmiće, dugmad su i pobednički poeni koje igrači ostvaruju na kraju igre, tako da se ne mogu baš neozbiljno trošiti. To je veoma zanimljiva mehanika koja vam se prikrada kako igra napreduje. Komadi koje želite i koji će se savršeno uklopiti u vaš jorgan možda neće biti pristupačni ako ne pokažete dobro strateško upravljanje dugmićima.

Kako da pobedite?

Mehanizam kretanja u igri je posebno zanimljiv, jer delovi koje kupujete su možda jeftini u smislu dugmića, ali vas duž table mogu pomeriti dalje nego što to želite. Posebnost igre je u tome što igrač koji je pozadi na vremenskoj tabli za kretanje može da odigra onoliko poteza sve dok ne prođe drugog igrača, dakle dva ili čak tri poteza zaredom. Uz strateško vreme kupovine možete da maksimizirate svoj potencijal tako što možete kupiti više komada zakrpe na svom potezu. Igrači se trude da pravilno i maksimalno iskoriste prostor da popune svoj jorgan, ali na kraju igrači će izgubiti dva boda za svako prazno, nepopunjeno mesto na svom jorganu. Ovi brojevi se brzo sabiraju i mogu stvarno da vam naškode rezultatu.

Postoji i bonus zakrpa koju jedan igrač može zaraditi popunjavanjem kvadrata 7 x 7 na svojoj tabli prekrivača. U moje prve dve partije tražio sam ovu pločicu kao da je to glavni zgoditak, ali to je na određeni način pokvarilo moju strategiju. Obe partije sam završio sa negativnim saldom! U svojoj trećoj igri odlučio sam da samo pokušam da smanjim prazna mesta na mojoj tabli. Iznenađujuće, ovo mi je zapravo omogućilo da ipak zaradim bonus i minimizirao sam svoje negativne poene na kraju igre. Ipak me zanima kako će se ova strategija pokazati što više puta budem igrao.

Na kraju…

Sada mi je jasno zašto je Patchwork toliko hvaljen. Čini mi se da strateške mogućnosti rastu sa svakom igrom. Mehanika igre je inovativna, a opet veoma jednostavna. I iako je to apstraktno, ali na kraju svake partije sam uvek ponosan na svoj jorgan. Svaki put kada sam je igrao trebalo mi je dobrih 30-tak sekundi da se divim svom radu na kraju igre. Dakle, nemojte biti kao ja i misliti da je ovo igra za bake. Patchwork je deo čuvenog trilinga Patchwork – Jaipur – 7 Wonders Duel. To su tri najbolje društvene igre za parove, odnosno društvene igre samo za dva igrača.  

Patchwork je dobio i mnogo svojih specijalnih izdanja kao što su: Božićno izdanje, Halloween, Kineski, Poljski i Tajvanski folklor, Americana Edition, Valentine’s Day …

Ko zna, možda dobijemo i pačvork sa motivima pirotskog ćilima?

A dotle, zgrabite Patchwork, zaigrajte ga sa devojkom ili prijateljem i odlično se zabavite uparujući zakrpe i pametno praveći svoj omiljeni jorgan. Svakom sledećom partijom će Pačvork zgrabiti vas, i radujte se pobedi baš kao što to radi, najpoznatiji jorgandžija, El Cholo.

Više o igri Patchwork saznajte klikom na

O lepoti samog zanata pogledajte ovde.