GREAT WESTERM TRAIL

5.999 рсд

Remek delo euro gaminga

Kategorija:
 

Opis

Da li bi voleli da ste kauboj? Ne, ne kauboj koji sedi u saloon-u, ispija viski i čeka da ga neko
popreko pogleda kako bi na njega potegao pištolj. Da li bi bili kauboj koji jaše prerijama,
pustinjama i preko planina kroz klance i klisure, goneći svoju stoku kako bi je prodao? Ukoliko
vam ovo deluje primamljivo Great Western Trail je prava igra za vas koja vas smešta u 19 vek,
upravo u vreme kada su kauboji vladali američkim prostranstvima.
Tokom igranja osnovni cilj je prebaciti što skuplja grla stoke iz Teksasa u Kanzas siti. Na
početku igre dobićete nekoliko kartica sa kravama različite vrednosti, nešto novca, tablu za
igranje, žetone, pločice sa građevinama i lokomotivu u izabranoj boji, i naravno kauboja.
Kauboj se kreće po tabli ka Kanzas sitiju, preko polja na koja su postavljene neutralne, njegove
lične, i pločice drugih igrača, radeći razne akcije diktirane samim pločicama. Usput će nailaziti
na razne prepreke koje će ga usporavati da stigne do cilja. Na nekim pločicama moći će da
prodaje, menja i kupuje druge kartice sa kravama pokušavajući da što više poveća vrednost
svoga stada pre nego što stigne na odredište. Pored kupoprodaje akcije na poljima će vam
omogućavati još mnoštvo različitih stvari kao što su unajmljivanje različitih radnika,
unapređivanje vašeg voza, obračune sa pljačkašima i prevazilaženje vremenskih nepogoda kao
i izgradnju vaše sopstvene građevine koja će vam doneti dodatne akcije i benefite a vašim
protivnicima zadati glavobolju.
Na kraju, kada konačno stignete u Kanzas siti, čeka vas još dosta posla. Posle prodaje, stado
treba ubaciti u voz i transportovati u razne gradove širom Amerike. Što je stado skuplje,
destinacija može biti dalja.
I kada se i ta poslednja faza završi, vaš kauboj se vraća u Teksas gde mu počinje nova avantura
koja vodi u Kanzas siti.
Ovo, novo i poboljšano izdanje igre iz 2016 godine, nosi epitet jedne od najkomplikovanijih
euro igara. Komponente igre su poboljšane a i same ilustracije su dobile lepši izgled. Igra nudi
mnoštvo kombinacija u određivanju strategije igranja i nateraće vas na razmišljanje. Svi
ljubitelji igara poželeće da imaju ovaj primerak u svojoj kolekciji. Zaštitite karte jer čeka vas
mnogo partija.

Kako se igra Great Weatern Trail

U igri GWT vi, u ulozi kauboja, treba da prebacite stado što skupljih krava sa jugoistoka na severozapad, tačnije u grad Kanzas City, i tamo ih prodate. Nakon toga krave se železnicom transportuju po gradovima Amerike. Naravno, što više krava to više novca i poena. I to je osnovna ideja igre. Kako to zaista funkcioniše saznaćete ako pažljivo pročitate ovaj tekst do kraja.

Na početku igre svaki od igrača dobija tablu, drvene diskove/žetone jednu kockicu i lokomotivu, kartonske pločice i karte sa kravama u boji koju je izabrao. Na tabli su utisnuta polja za okrugle diskove/žetone i kockicu. Ta polja su obojena odgovarajućom bojom (plava, crvena, žuta i bela) tako da svaki igrač uzima svoju tablu. U sredini table igrača su tri utisnuta polja na koje se ređaju radnici koje ćete moći da unajmite tokom igre. Drvena kockica označava dodatnu vrednost stada koje prodajete (sertifikat). Prilikom prodaje kockicu ćete moći da vratite za određen broj polja nazad i da za toliko povećate ukupnu rasplodnu vrednost (izraženu u dolarima) vašeg stada.

 

Na osnovnom špilu karata, koji dobijate na početku igre, na dnu svake karte je šerifova zvezda sa tačkom u sredini. Tačka je obojena u jednu od 4 boje i svaki igrač uzima svoj špil.

Glavna tabla

Pre početka neophodno je postaviti tablu za igranje. U centralnom delu, na polja koja su označena velikim, abecednim slovima postave se sive pločice građevina – „A“. Ovo su neutralne pločice po kojima se svi kauboji kreću. Pored sivih pločica građevina, na tabli postoje i pločice opasnosti predstavljene poplavom, sušom, odronom kamenja ili razbojnicima – „B“. Kauboji se kreću po iscrtanim stazama koje izaberu (neke se staze račvaju) ali samo i isključivo po ovim pločicama (sivim pločicama građevina i/ili pločicama opasnosti). Kako igra bude odmicala kaubojima će za kretanje na raspolaganju biti i pločice građevina  u njihovim bojama ili/i u bojama protivnika. Pločice opasnosti i pločice protivnika na sebi mogu da imaju zelenu ili crnu šaku. Ukoliko vaš kauboj pređe preko neke od tih pločica moraće da plati određenu sumu (u baknu ako su pločice opasnosti u pitanju ili drugom igraču ako je njegova pločica u pitanju). Ukoliko se desi da igrač koji treba da plati nema novca moći će da nastavi put bez plaćanja.

Pored dela sa stazom na glavnoj tabli postoji još deo gde je smešten Kanzas City – „C“, deo sa prugom – „D“, stanicama – „E“ i gradovima – „F“, kao i deo na kom se nalaze radnici koje tokom igre možete unajmiti – „G“.

Od toga koliko ima igrača zavisi koji broj pločica opasnosti će biti postavljen. Pločice opasnosti i pločice sa radnicima razvrstane su po brojevima 1,2 i 3, koji su ispisani na poleđini svake pločice. Sve one spakovane su u platne vrećice, takođe označene brojevima 1,2 i 3, iz kojih se po potrebi izvlače i slažu na odgovarajuća mesta.

 

Kao što je rečeno, u toku igre kauboji se kreću po pločicama građevina sive boje i pločicama u bojama igrača. Svaka pločica na kojoj se kauboji zaustave ima određene akcije koje igrač može da odigra delimično, u potpunosti ili da ih uopšte ne odigra. Detaljan opis svih akcija nalazi se u posebnom delu pravila. Akcije su raznovrsne i neke od njih mogu biti: mogućnost unajmljivanja radnika, zamena karata sa kravama koje trenutno imamo u ruci drugim kartama, kupovina novih karata, izgradnja sopstvene pločice koju zatim postavljamo na prazno mesto na tabli po sopstvenom izboru…

Svaki igrač na početku partije dobija svoj špil karata i nešto novca čija suma zavisi od broja igrača. Od broja igrača zavisi i koliko ćete minimalno karata imati u rukama tokom igranja. Taj broj ćete vremenom, tokom trajanja igre moći da povećate. U svakom slučaju broj karata koji vam je na raspolaganju MORA uvek biti vašim rukama na kraju svakog vašeg poteza. Prilikom igranja određenih akcija neke karte sa kravama ćete menjati ili prodavati, ali na kraju svakog poteza morate imati u rukama maksimalno dozvoljen broj karata (u igri sa npr. dva igrača taj broj je 5). Ostale karte iz špila, kao i one koje ćete kupovati ili menjati tokom igre stoje pored vaše table okrenute licem na dole. Iz tog špila povlačićete karte onda kada se broj karata u ruci spusti ispod maksimalno dozvoljenog broja. Sve karte koje izbacite ili prodate stavljaćete u drugi špil i na taj način formirati lični špil odbačenih karata. Kada se špil iz kog vučete karte potroši na njegovo mesto dolazi špil odbačenih karata koji ćete prethodno promešati. I tako se karte vrte u krug… Svaki put kada kupite novu kartu sa kravama ona će prvo morati da „odleži“ u špilu odbačenih karata i tokom trajanja partije će, u nekom trenutku, postati dostupna (povućićete je).

Pored špila u boji sa kojom igrate postoje kartre čija je vrednost malo veća od vrednosti karata krava koje su vam dostupne od početka igre. Te karte se postavljaju ispod glavne table i dostupne su igračima da ih kupe pod određenim uslovima. Međusobno se i one razlikuju po svojoj vrednosti i broju poena koje donose na kraju igre. Te informacije nalaze se na samoj karti.

U ćošku svake karte nalazi se broj koji definiše njenu prodajnu vrednost, dok broj u štitu (važi samo za karte koje kupujete na stočnoj pijaci) predstavlja broj poena koje karta donosi na kraju igre.

Na levoj strani glavne table nalazi se polje, nalik tabeli, na kojoj su poređani kauboji – „A“, inženjeri – „B“ i železničari – „C“. Oni zapravo predstavljaju radnike koje možete da unajmite. Svaki od njih je zadužen za određenu oblast. Kauboji vam omogućavaju kupovinu krava. Što veći broj kauboja unajmite to vam je na raspolaganju veći broj različitih vrsta krava za kupovinu po pristupačnijim cenama. Inženjeri su vam neophodni za izgradnju pločica građevina u vašoj boji koje ćete postaviti na glavnu tablu. Što je broj unajmljenih inženjera veći to vam je veći broj vaših pločica na raspolaganju. Ali vodite računa, jer svaki inženjer koji učestvuje u izgradnji određene pločice građevine koštaće vas 2 dolara. Železničari su vam neophodni da bi vam smanjili troškove transporta i „pogurali“ vašu lokomotivu što dalje od Kanzas City-ja.O tom, malo detaljnije, nešto kasnije… Broj radnika koji se postavlja na početku igre zavisi od broja igrača. Na tabli je naznačeno od kog mesta počinje postavljanje radnika. Koliko će ih ukupno biti u redu može se detaljnije pronaći u pravilama igre.

Ono što je suštinski bitno za igru nalazi se, pored pomenutih radnika, na polju za unajmljivanje radnika. Reč je o okruglom žetonu koji će se tokom igre spuštati za po jedno polje niže, uglavnom svaki put kada neko od igrača sa svojim kaubojem stigne u Kanzas city. Trenutak kada ovaj žeton „ispadne“ sa table označava poslednju rundu nakon koje se vrši poslednje bodovonje. Ono što gura ovaj žeton ka dnu table je upravo jedna od akcija koja se dešava u trenutku dolaska kauboja u Kanzas City.

Kada kauboj stigne u Kanzas City, moraće da izvrši niz akcija (tačnije 5) pre nego što se vrati nazad i počne svoje putovanje ispočetka. Prve tri akcije vezane su za deo table sa postavljenim pločicama opasnosti i pločicama radnika.

Igrač koji je stigao u Kanzas City moraće da odabere po jednu pločicu iz sve tri kolone i da ih postavi na odgovarajuće mesto na tabli. Ako je to pločica opasnosti ona ide na odgovarajuće mesto na tabli, a ako je u pitanju neki od radnika on se postavlja na prvo slobodno mesto u delu za iznajmljivanje radnika. Ako je to mesto prazno radnik se postavlja na to mesto, a ako je sledeće po redu mesto sa žetonom, radnik ide na njegovo mesto a žeton se spušta jedno mesto dole. Ove akcije se nastavljaju dok neki od radnika ne izgura žeton sa table. Igrač koji je pokrenuo kraj igre uzima kružni žeton za sebe. On će mu doneti dodatne bodove prilikom završnog bodovanja.

Nakon što igrač rasporedi 3 pločice na svoja mesta iz platnenih vreća se izvlače nove i postavljaju na tablu. Prva kolona sa desna na levo popunjava se iz vreće 1, druga iz vreće 2 i treća, naravno iz vreće 3.

Posle ove tri akcije ostaje da prodate karte sa kravama koje ste uspeli da dovedete do Kanzas City-ja. Karte sa kravama se sabiraju, ali samo one različite. Duplikati se ne važe i ukoliko ste dopremili dve iste krave jedna od njih se neće računati. Ukupna vrednost karata doneće vam isto toliko dolara. Nakon toga karte se izbacuju u špil odbačenih karata i iz drugog špila se uzimaju nove karte koje predstavljaju vaše novo početno stado koje treba da zamenite, prodate, unapredite i dopremite u Kanzas City.

Pored toga što će vam karte doneti novac taj broj će definisati ukupno moguće rastojanje koje će vaša lokomotiva moći da pređe i dopremi krave do odabrane destinacije. Možete da birate hoćete li da krave dopremite do maksimalno moguće destinacije ili neke menje daleke. Ono što ne možete da je da dva puta dopremite krave u isti grad sem ako su u pitanju New York ili Kanzas City. U ova dra grada možete da dopremite krave koliko god puta želite. Položaj vaše lokomotive definiše cenu plaćanja prevoza krava do odabrane destinacije. Ukoliko je lokomotiva iza grada u koji dopremate krave transport se plaća. Cena je definisana brojem crvenih krstića koji se nalaze između grada u koji dopremate krave i vaše lokomotive. Ukoliko dopremate u neki od gradova koji se nalazi iza lokomotive transport je besplatan. Zato je važno unajmiti što više železničara. Oni će pogurati vašu lokomotivu napred i samim tim učiniti transport jaftinijim.

Svaki put kada sporučite vaše krave u neki od gradova označićete to sa jednim vašim drvenim diskom koji se nalazi na vašoj tabli. Ako popunite mesta sa vašim diskom u dva susedna grada, na raspolaganju vam je akcija označena zelenom strelicom. Neki od gradova imaju beli a neki crni okvir oko polja na koje možete spustiti svoj disk. Boju polja na koju stavljate svoj disk morate upariti sa istom bojom polja na vašoj tabli sa koje uzimate disk (crno isključivo na crno dok beli disk sa polja koje ima beli okvir možete postaviti i na belo i na crno polje).

Postavljanjem diska na neki od gradova oslobađate prostor/ akciju sa table igrača. Akcije na vašoj tabli dostupne su vam tokom pomeranja kauboja na neku od pločica građevina koja vam to dozvoljava. Takođe ukoliko se kauboj zaustavi na nekoj od pločica suparničkog igrača na raspolaganju su vam akcije sa table igrača, a ne akcije sa pločice rivala.Na delu table ge je naslikana pruga po kojoj se kreću lokomotive postoje stanice koje liče na odmorišta ili parkinge. To su polja koja su vam dostupna da stanete na njih (takođe se broje prilikom pomeranja lokomotive) i uzmete bonus pločicu. Na mesto pločice morate postaviti unajmljenog radnika po izboru sa vaše table i drveni disk na poziciju označenu za to.

Na kraju još par redova o karticama sa zadacima. Na početku svaki od igrača dobija po jednu kartu (karte sa sivom poleđinom). Na karti su označeni zadaci koje treba ispuniti pre kraja igre. To će vam doneti dodatne poene ukoliko ispunite sve zahteve ili negativne poene ako ih ne ispunite. Ostale karte sa zadacima se promešaju u formira se špil sa kartama zadataka. Na početku partije 4 karte zadataka se okrenu licem na gore. Ove karte su dostupne tokom igranja. Ukoliko ih neko od igrača uzme (po izboru jednu od 4) na njeno mesto se postavlja nova karta iz špila. Igrač ovu kartu stavlja u svoj špil odbačenih karata i čeka da mu „stigne“ u ruke tokom trajanja partije.

Svaka karta sa zadacima (osim one 4 početne) u ćošku ima akciju koja se odigrava odmah pošto vam dodje u ruku a zahtevi koji se nalaze u centru se ispunjavaju tokom partije. Nakon izvlačenja ove karte iz špila i odigravanja akcije koja je na njoj, karta se ostavlja pored table licem na gore. Od tog trenutka do kraja igre „jurite“ uslove koji su na njoj.

Igra ima napredni mod i solo mod. Objašnjenja za obe varijante naći ćete u kutiji na našem jeziku.

I to je to narode… Na vama je sad samo da nabavite svoj primerak i da se igrate…Pre nego što me pozovete da se igram sa vama dobro razmislite! Jer kada je ova igra u pitanju ja ću sigurno doći…

 

 

 

 

 

 

 

Info

Težina2 kg
Dimenzije29,9 × 7,4 × 30 cm