DOBBLE – društvena igra prodavanija od Monopola!

Popularnost društvenih igara datira još od drevnih civilizacija, kada su kraljevi i faraoni sa nekoliko odigranih partija odagnali svoje brige i rešavali se dokolice. Vremenom i kroz istoriju, od jednostavnih i primitivnih, pa do izuzetno kompleksnih, ova vrsta igara je napredovala sa potražnjom i popularnošću. Među njima se izdvojila jedna koja je dugo bila na prvom mestu najprodavanijih na svetu - Monopol. Međutim, u poslednjih 10 godina pojavila se društvena igrica za decu i odrasle koja je preuzela titulu najprodavanije.

Pojava kompjutera i njihovih prvobitnih bazičnih igara nije značajno uticala na smanjenje interesovanja za društvenim igricama za decu i odrasle, a posebno kada je reč o društvenoj igrici Monopol. Čak ni kasnija pojava interneta nije poljuljala mesto koje imaju društvene igre.

Društvene igre imaju ono što kompjuteri i internet ne – bliskost i fizički kontakt sa osobama sa kojima se igrate. Od igara sa kartama, sa kockicama, na tabli – preko ostalih društvenih igara za decu i odrasle, ova grana zabave se i dan danas razvija.

Najpoznatija društvena igra – Monopol

Pojava Monopola je napravila pravu revoluciju u ovoj branši i vrtoglavo se, za veoma kratko vreme, popela na prvo mesto, te lako postala najprodavanija igrica za decu i odrasle.

Kako i kada je nastao Monopol?

Koreni ove društvene igre datiraju još od davne 1903. godine kada je zagriženi anti-mononopolista Lizi Madži, dizajnerka društvenih igrica, kreirala preteču Monopola, kako bi pojasnila loše strane ovakvog ekonomskog režima. Nekoliko varijacija njenog koncepta ovako zamišljene edukativne igre je napravljeno i prodavano do ranih tridesetih godina prošlog veka.

Vremenom su dodavani pijuni, kućice, menjala se imena i ostala daleko poznata pravila.

Najzad, 1991. godine, ova društvena igra dobija poznato ime – Monopol. Tada ju je i preuzela poznata kuća igračaka i društvenih igara, Hasbro, i napravila brend koji je i dan danas poznat na svim naseljenim kontinentima.

Društvena igra monopol

Koja je društvena igra skinula Monopol sa trona najprodavanije?

Tokom godina, popularnost Monopola nije jenjavala, jer su dosetljivim marketinškim trikovima uspevali da zainteresuju široke narodne mase. Specijalne edicije, gradovi sveta, izdanja koja su bila posvećena popularnim svetskim brendovima… do skoro nisu imali konkurenciju, ali se 2009. godine to promenilo! Pojavila se NOVA društvena igra za decu i odrasle – DOBBLE.

Revolucionalna društvena igrica za decu i odrasle – DOBBLE

Zašto je društvena igra DOBBLE toliko okupirala igrače društvenih igrica?

Munjevitom brzinom je ova igra kartama postala fenomen! Jednostavna društvena igra vizuelne percepcije je za tili čas ušla na listu jedne od najprodavanijih na svetu!

Prodata u više od 15 miliona primeraka, društvena igrica za decu i odrasle – DOBBLE, postala je igra godine u mnogim evropskim i svetskim zemljama. Zasipana mnogobrojnim nagradama, postala je jedna od najpopularnijih društvenih igrica za decu i odrasle.

Zašto je DOBBLE jedna od najprodavanijih društvenih igara na svetu, prodavanija čak i od Monopola?

Odgovor je jednostavan – društvena igra Dobble je veoma zabavna i jednostavna! Pored toga što mogu da je igraju svi od 5 do 105 godina, uključuje od najmanje 2, pa do 8 igrača. Što je veliki broj za igru ovog tipa.

Savršena je kao porodična igra, za prijatelje koji vole da organizuju veče društvenih igrica, za ružno vreme, putovanja, dokolice…

Ono što je veoma bitno napomenuti je da DOBBLE ne samo zabavna, već i edukativna društvena igra za decu i odrasle. Zato i nije čudno što se nalazi kao deo obrazovnog i dopunskog materijala za školice stranih jezika i vrtića mnogobrojnih svetskih zemalja.

Dobble najprodavanija društvena igra

Za one koji još nisu igrali Dobble, evo i pravila igre:

Ova društvena igra zasnovana je na matematičkom algoritmu (tačnije na “nepotpunim izbalansiranim blokovima”).

Igra se sastoji od 55 karata, sa ukupno 50 simbola, a svaka karta sadrži po 8 simbola. Cilj igre je pronaći isti simbol na dve različite karte i sakupiti što više karata.

Ono što je zanimljivo je da svaka karta sa bilo kojom drugom kartom iz špila ima jedan podudarajući simbol. Naravno, morate biti prvi u pronalaženju, odnosno biti brži od svojih protivnika. Jedan špil DOBBLE društvene igre za decu i odrasle sadrži ne samo jednu, VEĆ 5 različitih mini igara:

  1. Bunar
  2. Pakleni toranj
  3. Vruć krompir
  4. Uhvati ih sve!
  5. Otrovni poklon

Partija traje oko 15 minuta, te ćete se lako zaigrati i nećete osetiti kako vreme leti u zabavi! Verujte nam na reč, nije nam bilo lako da prestanemo sa igrom!

Više interesantnih detalja o Dobble društvenoj igri možete saznati ovde, kao i koja je Dobble cena. Da biste mogli da odlučite koja se od ovih 5 Dobble igara vama najviše dopada, moraćete da odigrate nekoliko partija.

Nakon toga, obavezno podelite sa nama koja vam se više sviđa!